utorok 28. januára 2014

TRADÍCIE NETRADIČNE

Teda poviem Vám, akože som tradičná rebelka a odjakživa, ako si moje závity pamätajú, rebelujem všetko tradičné. Chápte VŠETKO, čo nejakým spôsobom obmedzuje inakosť a nedovolí správať sa inak - nekonvečne, tvorivo, alternatívne ...
No čo s takým vajcom? Tvar tomu nezmeníte, od pravekých vekov je tak proste daný a hydina v procese evolúcie tiež zatiaľ neprišla na iné možnosti. A tak ostáva na nás, homo sapiens, ako využijeme trocha vápnika ukrývajúceho inak konzumovateľné vnútro. Akože by som to nebola ja, duša tvorivá, keby som na niečo neprišla. U mňa sa príbeh vajca začal takto ...
Asi v mojich 14tich som prišla na to, že by som si celkom rada zarobila svoje vlastné koruny, tak som začala experimentovať s vajciami. Slepačími ... tých bolo doma neúrekom, lebo moja starká už experimentovala nejaký ten rok tiež a darilo sa jej. Teda som vyrobila prvé pandrláky s vajcovou hlavou a ani som netušila, ako sa moje stredoškolské učiteľky na ne / nich vrhnú :)  Prišiel prvý obdiv a uznanie, že mám šikovné aj ruky okrem hlavy. Aby nie nadarmo, je fajn, keď je medzi nimi spolupráca. Potom sa ľahko zarába. Takto som po večeroch vyrábala a vyrábala, bola proste iná doba, kompjútery boli ešte vo hviezdach. A v škole som predávala. Niektorí si lámali hlavu, ako sa dá na takých vajciach celkom dobre zarobiť vreckové a taká spolužiačka z Očovej sa ma opýtala, prečo tie vajcia predávam, keď už sú prázdne. Hmmm, vtedy som si prvýkrát uvedomila, že aj hlava môže byť prázdna. Našťastie, nie tá moja :)
Ako tak ten čas šiel, s odstupom som prešla na väčšie vajcia - husacie a pštrosie. Pohrávala som sa s rôznymi možnosťami, vytvorila kadejaké "zázraky", ale aby som svetu ukázala, že teda viem aj tradície zachovávať, vymyslela som si takéto otváracie škrupinky s šúpoľkovými postavičkami. 
Mnohí konštatujú: "Ty musíš mať super výzdobu na Veľkú noc."  Hmmm, verte - neverte, nemám žiadnu výzdobu. Som rada, že sú 4 dni voľna, teším sa z príchodu JARI. Neuznávam totiž tie sprievodné zvyky, kedy sa dievčatá a ženy usmievajú na spitých chlapov, sú fakt, že NEUVERIĽNE vďačné, keď ich vyšľahajú korbáčom a ešte sa aj poďakujú vajcom, alkoholom a mastným pohostením.

Inak, vedeli ste, že v geometrii sa teleso VAJCOVITÉHO tvaru odborne volá OVOID? :)






2 komentáre: